7 savjeta kako da Vaše medicinske uniforme blistaju

Medicinske uniforme i održavanje

Pranje medicinskih uniformi kod kuće zahtjeva veliku pažnju, ali prateći par osnovnih koraka svoje uniforme možete održavati besprijekorno i od kuće! Prilikom pranja medicinskih uniformi moramo da vodimo računa o tome da uklonimo sve nečistoće s materijala, kako bi dalje spriječili mogućnost zaraze. S obzirom na često izlaganje zdravstvenih radnika bakterijama i virusima, idealno bi bilo odabrati uniformu koja ima antimikrobnu doradu. Antimikrobna dorada sprječava rast i razmnožavanje bakterija, virusa i protozoa na površini uniforme, te na površini kontakta uniforme sa kožom. Samim tim zaštićen je i medicinski radnik, ali i pacijenti jer se sprječava se prijenos i širenje infekcije putem medicinskih uniformi. U nastavku teksta možete pročitati par savjeta kako učinkovito i jednostavno održavati vaše uniforme kod kuće. 

1. Obratiti pažnju na sastav i boju

Također je jako bitno koje deterdžente koristimo prilikom pranja medicinskih uniformi jer sastav deterdženta nekada može oštetiti materijal medicinske uniforme. 

Kada je riječ o održavanju različitih vrsta materijala, postoje tri vrste materijala koji su najpogodniji za izradu medicinske uniforme: Kombinacija Poliester/Dry/Viskoze (Lorica GOLD),  Pamuk, Super-Strech.

Jako je bitno da znamo od kakvog materijala imamo uniforme koju nosimo, kako bi mogli odrediti postupak održavanja. Zavisno od sirovinskog sastava tekstila, odnosno materijala, određujemo način pranja kao i temperature kojom ćemo prati odnosno temperature uništavanja bakterija.

Ovisno o tome da li je materijal bijeljen, bojen ili štampan prilagođavamo temperature pranja na 40°C, 60°C i 90°C.

 

Kombinacija Poliester/Dry/Viskoze (Lorica DRY)

Ovakav spoj tekstilnih materijala pored ostalih benefita, ima i prednost održavanja u odnosu na konvencionalne materijale poput pamuka. DRY-touch je posebna nano tehnologija materijala koji imaju svoje različite specifičnosti, ali zbog rasporeda vlakana omogućava nam lakše održavanje. Možemo prati i peglati na visokim temperaturama, bez straha da će se taj materijal skupiti. Ova tehnologija u mješavini sa viskozom i poliesterom omogućuje isparavanje znoja, gotovo da materijal diše, a vazduh kroz materijal upotpunosti cirkuliše. Ima mogućnost otkuhavanja i peglanja kao i pamuk. Uniforme koje u svom sastavu imaju poliester možemo prati na 75°C i 90° bez straha da će se skupiti. Ovo je jako bitna stavka kada biramo materijal za medicinske uniforme. 

 

 

Materijal koji u svom sirovinskom sastavu ima poliester sa nekim dodatnim mješavinama uglavnom je otporan na gužvanje. Kada je riječ o materijalima koji imaju poliester u svom sirovinskom sastavu važno je napomenuti da je pogodno koristiti omekšivač kako bi smanjili statički elektricitet. Viskoza je jako ugodna za nošenje jer je jako mekana i glatka. Ima veću stepen upijanja vlage od pamuka i ima nižu rastegljivost posebno u mokrom stanju. 

Medicinske uniforme od ove kombinacije materijala možemo peglati na najvišoj temperaturi. Poželjno ih je peglati sa naličja.

Pamuk

Kada je riječ o samom pranju pamuka bitno je napomenuti da ne trebamo koristiti jake deterdžente. Ukoliko je deterdžent prejak, temperatura vode ne bi trebala da bude veća od 30° C do 40 °C. Pamučne uniforme bijele boje mogu se prati na 95°, a one u drugim bojama do 60°C radi postojanosti same boje.

Istina je da se pamuk malo teže pegla. Sanforiziran je, što znači da skupljanje poslije pranja može iznositi najviše do 2%.

Kako je već navedeno pamuk se jako gužva te je bitno da temperature peglanja može ići čak i do 200°C, također je bitno napomenuti da je pamuk lakše peglati u vlažnom stanju te ga je dobro poprskati prije peglanja i potrebno ga je peglati sa lica i sa naličja kako bi dobili lijepu glatku površinu.

 

 

Super stretch

 

Super stretch se lako pegla, u većini slučajeva lakše od pamuka. S obzirom da je ovo mješavina s poliesterom kao što je već gore navedno dosta lakše se pegla, jer je poliester lakši za održavanje od pamuka. Manje se gužva, te nema potrebe za iznimno visokim temperaturama. Dovoljno je da temperature podesimo na neku srednju vrijednost kako ne bi došlo od oštećenja materijala, jer je ovaj materijal dosta tanak pa moramo biti oprezni.

Potrebno je obratiti pažnju na deterdžent koji ćemo koristiti jer je u pitanju veća količina pamuka u sirovinskom sastavu materijala.

Zbog većinskog dijela pamuka održavanje je slično, s tim da je zbog elastina dosta otporniji na gužvanje.

 

3.Tretirati mrlje posebno prije pranja

Teške mrlje poput onih od krvi, masti, tekućih lijekova ili raznih tjelesnih tekućina potrebno je tretirati prije pranja u mašini za veš kako bi se u potpunosti otklonile.

Mrlje na bazi ulja, kao što su masti: prethodno tretirajte tekućim deterdžentom ili tekućim sapunom za suđe. 

Ostavite da odstoji 5-10 minuta, a zatim operite u vrućoj vodi ručno ili u mašini za veš na temperature pogodnoj za sam sastav i boju uniforme. 

Tekući lijekovi: Neki lijekovi imaju dodane boje koje su često jako nezgodne za odstraniti sa medicinskih uniformi. Kako biste pokušali ukloniti mrlju, potopite tkaninu u izbjeljivač na bazi kisika i hladnu vodu 1-8 sati, a zatim je operite na uobičajen način.

Jod: Koristite tekući sapun za suđe, bijeli ocat i toplu vodu za prethodno tretiranje mrlja od joda. Obrišite mrlju suhom krpom, ponovno nanesite otopinu i nastavite trljati suhom krpom dok mrlja ne nestane i krpa je upije. Ovakav postupak je bitan kako se jod ne bi proširio na ostatk tkanine.  Zatim operite svoje uniforme kao i obično.

Krv: U slučaju mrlja od krvi, od izuzetne pomoći je vodonik peroksid. Nanesite malu količinu izravno na mrlju, a zatim isperite tekućom hladnom vodom. Postupak ponoviti po potrebi, te nakon toga standardno oprati uniformu.

Tjelesne tekućine:  Mrlje od povraćanja, urina ili izmeta tretirajte tako da ih prvo pospete sodom bikarbonom, zatim obilno poprskate otopinom vodonik peroksida i vode u omjeru 1:4. Nakon toga područje isperite hladnom vodom, te operate kao i obično.

4.Okrenite ih naopačke prilikom pranja

Kako bi im produžili vijek i što duže ih sačuvali u svježem obliku, medicinske uniforme je poželjno okrenuti naopako prije pranja u mašini za veš. To će znatno sačuvati naličje, a ukoliko sadrže rajferšlus, na ovaj način ćemo spriječiti potezač da pri pokretima mašine ošteti i mašinu ali i samu uniformu. Rajferšlus je potrebno zakopčati prije pranja.

 

5.Nemojte redovito koristiti izbjeljivač – osim ako ne dezinficirate odjeću

Možda ćete biti u iskušenju upotrijebiti izbjeljivač, posebno za pranje svježeg, bijelog laboratorijskog mantila, ali oduprite se želji da to radite redovito! Izbjeljivač može požutjeti gumbe i izblijedjeti logotipe tijekom vremena. Dok su izbjeljivači na bazi kisika dobri za uklanjanje mrlja od boje, obično bi se obično trebalo izbjegavati za klasična pranja. Međutim, kada je u pitanju dezinfekcija uniforme korištenje izbjeljivača sigurnog za boje je dobra ideja. Prije ovog postupka potrebno je oprati uniformu na uobičajen način.

Slijediti upute na pakiranju i dodajti odgovarajuću količinu u dozator izbjeljivača vaše perilice ili prvo razrijediti vodom i dodajti u bubanj perilice. Paziti da ne dodajete izbjeljivač izravno u tkaninu – može ostaviti mrlje ili rupe.

6.Prije sušenja pregledajte ima li mrlja

Prije nego što premjestite uniformu u sušilicu ili stalak za sušenje, provjerite ima li zaostalih mrlja. Nakon što se tkanina osuši, te mrlje je poslije gotovo nemoguće ukloniti. 

Za najveću moć dezinfekcije uniforme se suše na jakoj temperaturi najmanje 30 minuta. Ukoliko dezinfekcija nije potrebna, sušenje je dovoljno na najnižoj postavci. Za uniforme koje imaju visok indeks skupljanja, bolja opcija je prirodno sušenja na štriku ili stalku za veš.


7. Poslije peglanja sačekati

Nakon peglanja uniforme idealno ju je okačiti na ofinger da se ohladi. Ukoliko ste u mogućnosti,  tako je transportujte do radnog mjesta. 

Ukoliko je pak morate složiti, onda se truditi da prevoji budu u područjima šavova kako se ne bi ostali tragovi od slaganja. 

To ćemo svakako umanjiti ukoliko sačekamo da se uniforma ohladi nakon peglanja.

 

Autorica teksta:

Enisa Đelilbašić, dipl.ing. tekstila

Urednica bloga:

Lejla Reizbegović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top